Ιστορικό Σχολείου

istoriko sxoleiou

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου ιδρύθηκε το 1974 στο πάνω δασούδι στο χωριό Αναβαργός. Αρχικά λειτούργησε ως Γ Γυμνάσιο μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με ωραίο αρχιτεκτονικό σχέδιο, αμφιθεατρικά χτισμένο, έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους μαθητές του. Δυστυχώς το καλοκαίρι του 1974 δεν ήταν σαν τ’ άλλα. Ήταν βαρύ και πικρό, αφού μας έφερε το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, με τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και τους εκτοπισμένους. Και η ήσυχη Πάφος, η μικρότερη πόλη της Κύπρου μας, η απομακρυσμένη από την πρωτεύουσα, δέχτηκε αρκετούς αδελφούς και τους πρόσφερε συμπαράσταση και φιλοξενία στο δράμα που αντιμετώπιζαν, το πρωτόγνωρο και γι’ αυτούς και για όλους τους Κυπρίους. Τα σχολεία της Πάφου, όπως και της υπόλοιπης ελεύθερης Κύπρου, δέχτηκαν και αγκάλιασαν εκτοπισμένους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. Έτσι το Γ’ Γυμνάσιο Πάφου, έστω και λίγο αργοπορημένα, άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1974.

Ιστορική αναδρομή του τρόπου λειτουργίας του

Το  Γ Γυμνάσιο Πάφου ξεκίνησε τη λειτουργία του όντας αρχικά τριτάξιο. Σταδιακά, όμως, μετεξελίχθηκε σε εξατάξιο με όλες τις κατευθύνσεις που είχαν τότε τα εξατάξια γυμνάσια, δηλ. κλασικό και πρακτικό και αργότερα οικονομικό και εμπορικό. Μάλιστα ως το πιο καινούριο σχολείο είχε τα καλύτερα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Όταν στη συνέχεια το Υπουργείο το 1985 εισήγαγε τη φιλοσοφία του να ξεχωρίσει ο Γυμνασιακός από τον Λυκειακό κύκλο, αποφασίστηκε να παραμείνει Γυμνάσιο.

Το 1990 ζητήθηκε από το Υπουργείο να δοθούν ονόματα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Οι παράγοντες του σχολείου τότε χωρίς δεύτερη σκέψη ονόμασαν το σχολείο Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου, διότι όλοι ένιωθαν την ευλογία του Αγίου Νεοφύτου να τους σκεπάζει και να τους προστατεύει, αλλά και την αδελφότητα της μονής να τους περιβάλλει με πολλή αγάπη. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ο τότε ηγούμενος της Μονής, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, βοήθησε ποικιλοτρόπως το σχολείο μας, όπως και ο νυν, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος. Για πάρα πολλά χρόνια ολόκληρο το σχολείο εκκλησιαζόταν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στις 24 Ιανουαρίου στη μνήμη του Αγίου. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού του ο εκκλησιασμός διεξάγεται με περιορισμένο και αντιπροσωπευτικό αριθμό μαθητών.

Το 1993 το σχολείο μας μετεξελίσσεται σε Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, αρχικά ως ΛΕΜ και αργότερα ως Ενιαίο. Από το 2016, με βάση τον νέο σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών στο Λύκειο από το ΥΠΑΝ, κάθε μαθητής καλείται να επιλέξει μία από τις τέσσερις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ) στην Α’ τάξη και ακολούθως, στην Β’ και Γ’ τάξη, την Κατεύθυνση Μαθημάτων η οποία θα τον βοηθήσει να αξιοποιήσει τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του σε συνδυασμό με τους προσωπικούς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς του στόχους. Οι κατευθύνσεις που προσφέρονται είναι οι εξής: Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (αρχαία ελληνικά, ιστορία, λατινικά), Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (αγγλικά, ιστορία), Θετικές Επιστήμες-Βιοεπιστήμες-Πληροφορική-Τεχνολογία (μαθηματικά, φυσική), Οικονομικές Επιστήμες (οικονομικά, μαθηματικά, λογιστική), Εμπορίου και Υπηρεσιών (οικονομικά, αγγλικά) και Καλών Τεχνών (θέματα τέχνης, θέατρο, ιστορία).

Κατά τη φετινή χρονιά 2023-2024 φοιτούν στο σχολείο μας 480 μαθητές, σε 9 τμήματα της Α’ τάξης, 7 της Β’ και 7 της Γ’. Στο σχολείο μας, επίσης, λειτουργεί και μονάδα ειδικής εκπαίδευσης, καθώς και τμήμα με μαθητές μεταναστευτικής βιογραφίας. 

Στο σχολείο υπηρέτησαν ως Διευθυντές με χρονολογική σειρά οι ακόλουθοι: Χαράλαμπος Κολνάκος, Χάρης Λοϊζίδης, Γεώργιος Πατσαλίδης, Τάκης Μανώλης, Χριστάκης Νεοκλέους, Δήμος Ρουσουνίδης, Παναγιώτης Καννάουρος, Λοϊζος Ανδρονίκου, Πρωτ. Ανδρέας Πετρίδης, Σάββας Κόκκινος, Σωτήρης Φλουρής, Γιωργούλα Φλουρή. Τη Διεύθυνση του σχολείου από το 2020 ανέλαβε ο κ. Ξενοφών Παναγή. Όλοι τους τίμησαν/τιμούν το σχολείο μας με την εδώ παρουσία τους κι έβαλαν σ’ αυτό τη σφραγίδα τους με την ανιδιοτελή προσφορά και το αδιαμφισβήτητα αξιέπαινο έργο τους.

Με τους άξιους αυτούς τιμονιέρηδες το σχολείο γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει δόξες και επιτυχίες σ’ όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, από τον παιδευτικό μέχρι τον αθλητικό και τον καλλιτεχνικό. Απόφοιτοι του σχολείου μας πέτυχαν θέσεις σε Πανεπιστήμια τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, και αρκετοί από αυτούς κατέχουν σήμερα αξιόλογες θέσεις σε όλους τους τομείς της ζωής: εκπαίδευση, υγεία, πολιτική, οικονομία, δημόσια υπηρεσία. Στη μικρή κοινωνία της Πάφου το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου πάντοτε πρωτοστατεί και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τους συμπολίτες μας.