Εργαλεία προσβασιμότητας

Οι μαθητές μας γράφουν ένα άρθρο για την τραγωδία στα Τέμπη. 

Η φωνή των νέων παιδιών…

ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ…

  Κάθε είκοσι χρόνια, ένα ατύχημα ή δυστύχημα, δεν ξέρω πώς να το πω. Το πρώτο ήταν το 1999, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, φίλαθλοι, οπαδοί. Το δεύτερο ήταν τον Απρίλιο του 2003. Ο χρόνος σταμάτησε άλλη μια φορά στα Τέμπη. Τότε ήταν μαθητές, που επέστρεφαν στα σπίτια τους, μα δεν έφτασαν ΠΟΤΕ. Είκοσι χρόνια μετά, ξανά «ατύχημα» στην κοιλάδα των Τεμπών. Αυτή τη φορά τα θύματα ήταν περισσότερα και το όχημα δεν ήταν λεωφορείο. Ήταν το όχημα που θεωρούσαμε πιο ασφαλές. Το τρένο…

  Το τρένο, ένα σοβαρό λάθος, που οδήγησε σ’ ένα τραγικό γεγονός. Τόσοι άνθρωποι, τόσα όνειρα, τόσες ελπίδες, τόσα σχέδια για το μέλλον χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, ευφορίας μετατράπηκαν σε πόνο, θλίψη και οδύνη. Η αρχή ενός νέου τρόπου ζωής για κάποιους. Η αρχή της αποκατάστασης για άλλους. «Πάρε με όταν φτάσεις». Τελικά το τρένο είχε άλλο προορισμό. Τελικά δεν έφτασε ποτέ.

  Ένα λάθος, «Πάμε κι όπου βγει», τέσσερις λέξεις, τέσσερις μόνο λέξεις κι έκλεισαν σπίτια, όνειρα, καρδιές. Ντροπή λοιπόν να ζούμε στον αιώνα της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, της τεχνητής νοημοσύνης και να βυθίζεται στα σκοτάδια η συναισθηματική νοημοσύνη. Ντροπή να μπορούμε να ελέγξουμε πού βρίσκεται ο ντελιβεράς, πότε θα έρθουν τα ρούχα που παραγγείλαμε, αλλά να μην μπορούμε να γνωρίζουμε πού κατευθύνονται δυο τρένα. Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Ντροπή να ζούμε στην εποχή όπου η ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων εξαρτάται από ένα τηλεφώνημα, ένα άτομο, μια κίνηση, μια λέξη. «Πάμε κι όπου βγει». Αυτή είναι η κοινωνία μας. Αυτή είναι η εποχή μας. Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η εποχή της ανευθυνότητας.

  Τα ερωτήματα αμείλικτα. Γιατί;  Γιατί τώρα; Γιατί σ’ εμένα; Γιατί σ’ αυτόν; Μήπως έχει τελικά σημασία το γιατί; Μήπως τα πράγματα πάντα θα λειτουργούν έτσι; Μήπως η ελπίδα πρέπει να σβήσει σιγά σιγά; Λυπάμαι για τη γενιά τη δική μου. Μια γενιά που πρέπει να σηκώσει τούτο το βάρος κι όλα τα βάρη και να χτίσει το δικό της μέλλον. Μια γενιά που πρέπει να πιστέψει από την αρχή στο μέλλον. Λυπάμαι για την κοινωνία μου. Μια κοινωνία όλο λόγια κι υποσχέσεις, μα όχι πράξεις. Μια κοινωνία «Πάμε κι όπου βγει». Και δεν ζητάμε και πολλά. Ασφάλεια μόνο και σιγουριά. Λίγη βοήθεια, να σταθούμε στα πόδια μας. Μια σπρωξιά, να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Να μην τα δούμε να γκρεμίζονται σε δευτερόλεπτα.

  Ας σωπάσουμε λοιπόν. Λένε ότι τώρα είναι η ώρα της μάνας, του πατέρα, του αδελφού, του φίλου, του συγγενή. Θα σωπάσουμε. Μα πριν σωπάσουμε, έχουμε να δηλώσουμε πως δεν υποθηκεύουμε το μέλλον μας και πως η δική μας φωνή και η δική μας οδύνη δεν εξαντλούνται σε σχηματισμούς με τσάντες και ακίνητα σώματα, με συνθήματα «Πάρε με όταν φτάσεις». Η δική μας φωνή ουρλιάζει «ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΕ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΩ», «έχεις υποχρέωση να με αφήσεις να έχω φωνή». Φωνή, όνειρα και χαρά, όταν η ζωή συνεχίζεται, όταν ο καιρός προχωρεί κι όταν τα τρένα ξεκινούν…

Κείμενο:
Έμιλυ Γουίλιαμς, Άντρεα Τσουκαλά, Ρόζα Τσαμουρλίδου, Μαρία Καυκαρίδη, Νεφέλη Μακαρίου, Πάτρα Χριστοδούλου

Ποιήμα για τα Τέμπη

Σκίτσο

Όταν τα τρένα ξεκινούν τζαι πάσιν εις τα ξένα,

πολλύν κόσμον αφήνουσιν με τα φτερά σπασμένα.

Αν είναι νέοι π’ αγαπούν τζαι φεύκουν σ’ άλλες χώρες,

αγάπες σέρνουν πίσω τους με βάσανα τζαι μπόρες.

Τα τρένα που σφυρίζουσιν στα Τέμπη προχωρούσιν,

αντί χαρούμενες φωνές, κλάματα μαρτυρούσιν.

Δυστύχημαν φωνάζουσιν, κραυγές απελπισίας,

φωθκιές, καπνοί τζαι κόλαση, φόβοι παραλυσίας.

Άμπουλες τζαι νοσοκομειακά, μαζίν τζι αστυνομίες,

μεγάλον δράμα τζαι κακόν, μα τζαι παρανομίες.

Τα λάθη θα πληρώνουνται για κάθε εγκληματία.

Τα βάσανα θα εν πολλά για κάθε απροσεξία.

Ποίημα: Άντρη Γεωργίου

Σκίτσο: Κλεοπάτρα Φραντζή

   

Η αξία του να είσαι εθελοντής 

Η πιο «μικρή» μας συνεισφορά…
                        το μεγαλύτερο αγαθό για έναν συνάνθρωπο μας

    Είχαμε την τιμή να δεχτούμε στο σχολείο μας την εθελόντρια κ. Στέφανη  Γρηγορίου, η οποία μας παρουσίασε με ιδιαίτερη παραστατικότητα τις εμπειρίες της από τα ταξίδια που πραγματοποίησε στη Γκάνα, μια πολύ φτωχή χώρα στην ήπειρο της Αφρικής.

   Αρχικά, κάτι που αξίζει να επισημανθεί, είναι η ταπεινότητα με την οποία μας μίλησε  για  όλα όσα είχε καταφέρει να προσφέρει σε εκείνο τον τόπο. Συγκεκριμένα, μια  από τις δράσεις στην  οποία είχε αναφερθεί, ήταν η διάνοιξη   δυο γεωτρήσεων με τη βοήθεια εθελοντών . Μια μάλιστα από τις γεωτρήσεις ανοίχθηκε από εισφορές  στην κηδεία της γιαγιάς της, που είχε ως επιθυμία να χρησιμοποιηθούν για εκείνο το σκοπό.  Έπειτα αναφέρθηκε στα τέσσερα σχολεία στα οποία είχε διδάξει  και στη βοήθεια που παρείχε για να κτιστούν ακόμη τρία σχολεία, ούτως ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλα χωριά της περιοχής  που ήταν αρκετά απομονωμένα.

Στη συνέχεια, η κ.  Στέφανη μας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους ψυχαγωγούνταν τα παιδιά,  κάτι που πιστεύω μας  προβλημάτισε όλους πολύ  συγκρίνοντας τους  με τους δικούς μας τρόπους ψυχαγωγίας. Εμείς  έχουμε σχεδόν τα πάντα που χρειαζόμαστε, ενώ σε εκείνες τις χώρες δεν έχουν ούτε  τα απαραίτητα. Στερούνται τα είδη πρώτης ανάγκη ( νερό, τρόφιμα, ρούχα, χώρους διαμονής).

Είναι πραγματικά αδύνατο να περιγράψει κανείς μέσα σε λίγες γραμμές τα συναισθήματα που νιώσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης καθώς είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να παρακολουθήσουν για να κατανοήσουν και να νιώσουν όσα ακουσαμε και είδαμε. Όπως ανέφερα παραπάνω, η ταπεινότητα της κ. Στέφανης Γρηγορίου μας έδειξε πως ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι που κάνουμε απλά για να αποκαλούμαστε εθελοντές, αλλά είναι μια πράξη που συνειδητά  πράττει κανείς, διότι έχει τη θέληση να συνεισφέρει, να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του και ταυτόχρονα να βιώσει κατά κάποιον τρόπο τη  χαρά και την ευτυχία που θα φανεί μέσα στα μάτια ενός παιδιού με το πιο «μικρό» αγαθό που θα του προσφέρει.

Τέλος, αυτά τα Χριστούγεννα, ας τα περάσουμε πιο λιτά, χωρίς να επικρατεί ο υπερκαταναλωτισμός. Ας επιλέξουμε να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο και ας αγκαλιάσουμε τις οικογένειες μας χωρίς να θεωρούμε τους ανθρώπους μας δεδομένους . Εύχομαι ολόψυχα, καλές γιορτές σε όλους .

«Όπως ο ήλιος δεν περιμένει παρακλήσεις και καλοπιάσματα, αλλά ανατέλλει και ευθύς λάμπει και τους αγκαλιάζει όλους, έτσι και εσύ μην περιμένεις θόρυβο και επαίνους, για να κάνεις κάτι καλό, αλλά να ευεργετείς χωρίς υστεροβουλία, και θα αγαπηθείς όπως ο ήλιος».  Επίκτητος, Στωικός Φιλόσοφος

Δημητρίου Σοφία, Γ01

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:

Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον του Ελληνισμού

Οι σκέψεις των μαθητών…


«Μπαίνοντας στο 2021, το μυαλό μας ταξιδεύει αυτόματα διακόσια χρόνια πριν και συγκεκριμένα στους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων του 1821. Οι Έλληνες πολέμησαν με όλη τους την ψυχή, σε στεριά και θάλασσα, για να ελευθερώσουν την πατρίδα τους. Στο πλευρό τους παλληκάρια της Κύπρου, αφού και η Κύπρος ήταν κάτω από τουρκικό ζυγό…Ο Ελληνισμός μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Συχνά δέχεται απειλές κατά της εδαφικής του ακεραιότητας με συνεχείς εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις των συνόρων του από την Τουρκία. Παράλληλα το 40% του εδάφους της Κύπρου τελεί εδώ και 47 χρόνια υπό τουρκική κατοχή… Το μέλλον του Ελληνισμού μοιάζει αβέβαιο. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας. Το μήνυμα της Επανάστασης είναι να πορευτούμε με αγωνιστικότητα και σθένος στο μέλλον έχοντας ως παράδειγμα τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων».

Νεφέλη Μακαρίου, Γ05

«Έχουν περάσει 200 χρόνια από εκείνη την Επανάσταση, τη μέρα που οι Έλληνες κατάφεραν και διεκδίκησαν την ελευθερία του σκλάβου. Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να τρέφουμε αισθήματα αγάπης και θαυμασμού για την πατρίδα, τον πολιτισμό, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Οι άνθρωποι εκείνοι είχαν άλλη ηθική ποιότητα. Η Επανάσταση του 1821 είναι από τα καλύτερα παραδείγματα που μπορούν να πάρουν οι σημερινοί νέοι και ολόκληρος ο κόσμος, ιδιαίτερα τώρα, με την πανδημία. Η μνήμη μας εμπνέει και κυρίως μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να παραιτούμαστε, ότι πρέπει να αποκτήσουμε αντοχή και να μάθουμε ν’ αγωνιζόμαστε».

Μαρία Καυκαρίδη, Γ05

«…Ο αγώνας των Ελλήνων μετά από δύο αιώνες μας υπενθυμίζει την αγάπη προς την πατρίδα και είναι μια προτροπή για εμάς να νοιαστούμε και ν’ αγαπήσουμε τον τόπο μας. Η πανδημία έχει απομονώσει και αποδυναμώσει τον κόσμο, η οικονομική δυσμένεια καθήλωσε τους Έλληνες σε ένα άσχημο παρόν με ένα μέλλον που φαντάζει δυσοίωνο. Όμως ο Ελληνισμός στη μακραίωνη πορεία του απέδειξε πως μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες. Οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν ποτέ. Επομένως σήμερα οι μαχητές του 1821 δίνουν ελπίδα, κουράγιο, δύναμη, υπομονή και επιμονή, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και ν’ αντισταθούμε στους νέους δυνάστες».

 Άντρεα Τσουκαλά, Γ05

«1821-2021: 200 ολόκληρα χρόνια. Δύο αιώνες. Ανακαλούμε στη μνήμη μας στιγμές ηρωισμού, αυτοθυσίας. Οι Έλληνες έχουν χαραχτεί στη μνήμη και τη συνείδηση των Ευρωπαίων ως ήρωες που αγωνίστηκαν για τη διάσωση ιδανικών που κινδυνεύουν και σήμερα. Σήμερα ο Ελληνισμός κινδυνεύει όχι τόσο από φυσική όσο από ηθική εξόντωση. Λυπηρά γεγονότα στην πολιτική ζωή του τόπου λειτούργησαν δυστυχώς καταλυτικά για τη διασφάλιση της εθνικής τιμής και αξιοπρέπειας. Πλέον φαίνεται να καταστρέφεται ό,τι ο Ελληνισμός έκτισε από την εποχή της αρχαιότητας και διατράνωσε με το 1821. Απειλούνται και αμφισβητούνται στις μέρες μας η ομοψυχία, ο πατριωτισμός, οι εθνικές παραδόσεις. Με λύπη παρατηρούμε ότι ο ίδιος ο Ελληνισμός ναρκοθετεί το μέλλον του. Αποβλέπουμε περισσότερο στο προσωπικό όφελος παρά στο συλλογικό. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν να θυμόμαστε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Μάρκο Δράκο, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αυτούς που θυσιάστηκαν για τα εδάφη και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Προτρέπω να υιοθετήσουμε και να προωθήσουμε τα ιδεώδη τους, την ελευθερία και τη φιλοπατρία. Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το ταξίδι ας είναι μονάχα ο λόγος του Διονύσιου Σολωμού πως η διχόνοια είναι ο μοναδικός πραγματικός εχθρός των Ελλήνων. Μόνο τότε θα μπορέσουμε ν’ αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν και να καταστήσουμε τον Ελληνισμό δυνατό ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ!!!»

Χριστίνα Χριστοδούλου, Γ01